Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Mitt barn dog av en överdos” – hör Kathia om föräldraskammen och viljan att stå upp för sin son Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Kathias son Tobias, 20, dog av en överdos

Uppdaterad
Publicerad

Kathia Hedvall i Umeå förlorade sin tjugoåriga son i en överdos.
– Det handlar inte längre bara om äldre grova missbrukare som hittas döda på en toa eller i ett trapphus utan om alltför många unga som plötsligt dör, och det måste vuxna börja förstå, säger hon.

Narkotikadödligheten har ökat kraftigt i Sverige sedan början av 90-talet visar statistik som SVT nyheter tagit fram.  Umeå är en kommun, sett till landet i stort, som drabbats hårt av överdoser bland unga på senare år.

Oktober 2013, en söndagkväll i Umeå. Tobias Hedvalls ord till familjen innan han försvinner ut genom dörren till sin kompis där han bor, blir de sista de hör från honom.

– Hälsa mamma att jag kommer hem på tisdag.

På tisdagen står mamman där hemma, mellan fönstret och köksbordet, tittar in i en polismans ögon och förstår instinktivt vad han har kommit för att säga.

– Det enda jag tänkte på var att springa därifrån men benen vek sig. Där och då blev polisens famn min livboj, berättar Kathia Hedvall.

Sedan dess har hon, bildligt talat, tränat på att lära sig gå igen.

– Som mamma vill man vara där när ens barn är ledset eller mår dåligt och jag har brottats med så många ”tänk om” och ”ifall att” eftersom jag inte lyckades styra honom i en annan riktning.

Sökte tidigt hjälp

När Tobbe mådde bra spelade han fotboll och innebandy och livet fungerade, men när han mådde dåligt självmedicinerade han enligt mamman. Något som ungdomar själva säger att de gör idag. Redan när sonen var 13 år sökte hon professionell hjälp eftersom han stängde in sina känslor och hade problem med sin aggressivitet. Men problemen växte och han hamnade i allt mer trubbel.

Kathia Hedvall menar att allmänheten måste byta fokus från att skuldbelägga föräldrar till att börja prata om hur dagens samhälle och tillgången till droger ser ut. För att så få som möjligt ska behöva gå igenom det hennes familj tvingats utstå.

– Jag har lovat mig själv och mina två andra barn att hedra hans minne genom att leva och verkligen fylla livet med utmaningar, men det är klart, en del av mig dog den där dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Droger bland unga

Mer i ämnet