Mehrzad Solgy jobbar i Fältgruppen i Umeå. Foto: Marit A Israelsson

Umeå hårt drabbat av dödliga överdoser bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren är det 18 unga i Umeå kommun som har dött i en överdos. Det är bara i Stockholm, Göteborg och Uppsala som dödsfallen är fler. Det visar statistik som SVT nyheter tagit fram.

Uppgifterna kommer från Socialstyrelsen och visar att till och med Malmö hade färre unga mellan 15 och 29 år som dog i överdoser mellan åren 2015-2019, räknat i absoluta tal.

Enligt statistiken har narkotikadödligheten ökat kraftigt sedan början på 90-talet i alla åldersgrupper.

Droger bland unga

SVT Nyheter har försökt ta reda på om det går att se något mönster när det gäller dödsfallen bland unga, och fått hjälp av bland annat rättsmedicinalverket i Linköping att analysera.

– Jag har tittat på data för Umeå och ser att det huvudsakligen handlar om det vi klassar som olycksfall, men ser egentligen inget som direkt sticker ut, konstaterar forskningsstrateg Robert Kronstrand.

Svårt att dra slutsatser

Det han kan säga är att när det gäller preparat som orsakat eller bidragit till döden i olycksfallen är pregabalin i topp (24 %), sedan buprenorfin (19 %), och därefter metadon (14 %).

Pregabalin är ett antiepileptiskt läkemedel med missbrukspotential vilket narkotikaklassades för något år sedan.

Polisen har också efter frågor från SVT nyheter tagit ut analyssvar från de åren för att kunna bilda sig en uppfattning.

– Jag ser att det är många olika mediciner och några fall där fentanyl är inblandat men jag hittar ingen röd tråd och kan inte dra några slutsatser, berättar förundersökningsledare Joachim Lundberg.

Region Västerbotten plats sju i landet

I hela Region Västerbotten handlar det om 28 dödsfall under åren 2015-2019, vilket innebär att länet hamnar på plats sju i landet över regioner med flest dödsfall. Skellefteå står för sex av dödsfallen, hur det ser ut i övriga kommuner är oklart eftersom Socialstyrelsen inte lämnar ut uppgifter på kommunnivå när dödsfallen är färre än tre. Men SVT har tidigare berättat om flera överdoser i Vilhelmina.

Många SVT Nyheter talat med säger att ungdomar idag är mer drogliberala och att de kan testa vadsomhelst. Men forskningen kan idag inte påvisa att så verkligen är fallet.

Fältgruppen i Umeå jobbar förebyggande med unga upp till 21 år och ser inte problematiken med överdoser, men väl hur situationen har förändrats. I klippet ovan förklarar fältaren Mehrzad Solgy med hjälp av en liknelse med kossor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet