Utskällningen: ”Kattmänniskor är trevligare”

Uppdaterad
Publicerad

Det är skillnad på folk och folk. Eller i alla fall på katt- och hundfolk. Det menar Jenny Åhs i Umeå.

– Kattmänniskor är trevligare, säger hon.

I helgen ställde ett hundratals kattägare ut sina älsklingar på en internationell kattutställning i Umeå. En av dem var Jenny Åhs. Hon har erfarenheter även från hundvärlden och påstår med bestämdhet att det är stor skillnad mellan hund- och kattmänniskor.

– Jag har ställt ut hund tidigare och där tycker jag att det är väldigt stelt, man pratar inte med andra. På kattutställningen har vi trevligt, alla pratar med varandra. Man behöver inte springa så det spelar ingen roll vad man själv har för kläder det är verkligen bara att titta på katten, säger Jenny Åhs.

Så det är skillnad på katt- och hundmänniskor?

– Ja, det är stor skillnad. Kattmänniskor tycker jag personligen är trevligare. Det är få som är snorkiga, säger Jenny Åhs.

”Visst är vi olika”

Hanna Holm, Umeå brukshundsklubb, arrangerar hundutställningar och är själv hundägare. Hon jobbar också i en zoobutik i Umeå och träffar både katt- och hundmänniskor.

– Visst är vi olika, det kan jag hålla med om. Kanske är det så att man är trevligare mot dem som har samma intresse. Men de flesta djurägare som jag träffar i butiken är trevliga, säger Hanna Holm.

Att hundägarna är noga med hur de ser ut på utställningar hör till, menar hon.

– Om du känner dig fin känner hunden sig också fin. Men det finns skillnader även där. De som har till exempel en rottweiler klär inte upp sig på samma sätt som den som har en typisk utställningsras som en pudel. Då är det mer kavaj och kjol som gäller, säger Hanna Holm.

Plikttrogna hundmänniskor

Enligt en undersökning som gjordes vid University of Texas i Austin, år 2010, finns det klara skillnader mellan katt- och hundmänniskor. Drygt 4500 personer fick utvärdera sina sociala egenskaper och de som sa sig vara hundmänniskor var mer plikttrogna och sociala än de som ansåg sig vara kattmänniskor. Kattmänniskor var mer neurotiska, men även mer filosofiska och öppna, enligt undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.