Hundratals katter under ett tak

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella kattutställningen i Umeå i helgen var välbesökt av både noviser och kunniga. Många reste långt med sina katter för att visa upp dem.

Jenny Åhs är en av hundratals som ställt ut katter i Umeå.  Hon ställer ut sin ragdoll Sparris-Sixten. Den är en av de minsta men även yngsta katterna på utställningen. Han är fyra månader och en charmerande kattunge.

Jenny trivs på utställningen. Med referenser från hundvärlden påstår hon med bestämdhet att det är stor skillnad mellan hund- och kattmänniskor.

–Jag har ställt ut hund tidigare och där tycker jag att det är väldigt stelt. Här på kattutställningen pratar alla med varandra och man kan klä sig hur man vill. Det är katterna man tittar på och inget annat, säger hon.

Tyngsta katten

Från andra sidan Bottenviken sitter Marita Sorsa med sin väninnas katt som är av en helt annan kaliber. En Main Coon som är den tyngsta katt som deltar.

– Den väger åtta kilo och det är bara muskler, säger hon.

Många reser långt

Katten är från Jakobstad och är berest. Den har också varit till Norge och visat upp sig. Plötsligt luktar det inte alls så gott och Marika viftar med handen framför näsan. Det är grannkatten som går på lådan.

– Man blir ju rätt bunden att sitta här och passa sin katt. Det är intensiva dagar och långa resor, säger Marika som har en ganska lång väg hem att tänka på, säger Marita Sorsa.

– Men vi alla som har den här hobbyn har något gemensamt – vi älskar katter!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.