Arkivbild från byggandet av Northvolts fabrik Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Kinesiskt företag ska bygga fabrik i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om att inne på området där Northvolt Ett byggs idag sätta upp ytterligare en fabrik som ska tillverka aluminiumbehållare, höljet till Northvolts batterier.
– Vi ser det som en milstolpe och ett första exempel på det ekosystem som behöver byggas upp runt vår fabrik, kommenterar Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

Tillverkningsföretaget Kedali Industry med bas i Shenzhen har åtta fabriker i Kina vilka producerar olika komponenter till batteriindustrin. Fabriken i Skellefteå blir den första som etableras utomlands.

– Fullt utbyggd kommer deras fabrik att behöva anställa upp till 300 personer och det rör sig om allt från operatörer och ingenjörer till administratörer och ledning vilka man hoppas kunna hitta lokalt, berättar Wigardt.

Hur ser ni på möjligheterna att lyckas rekrytera all den personal som behövs?

– Vi är övertygade om att det kommer att gå men visst är det en utmaning, och det kommer att krävas stora satsningar på bland annat utbildning från kommun, region och nationellt för att få det att fungera.

Uppbyggnaden följer uppskalningen av Northvolt Ett vilket innebär att Kedali kommer att sätta igång att bygga på plats i Skellefteå i början av nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.