Kiwi ska åka från Sälen till Mora på nästan 100 år gamla skidor

Uppdaterad
Publicerad

I år är det hundra år sedan det första Vasaloppet genomfördes. För att fira det ordnas Jubileumsvasan, ett skidlopp som ska åkas som det gjordes 1922. En av de 139 personer som ska åka på nästan 100 år gamla skidor är Kiwi Isaksson från Umeå.

Kiwi Isaksson såg ett inlägg på sociala medier om Jubileumsvasan och anmälde sig, men hon trodde inte att hon skulle komma med. När hon sedan fick höra att det var runt 540 personer som anmält sig blev hon lite nervös.

– Då tänkte jag ”hjälp jag kanske kommer med!”, säger Kiwi Isaksson, som studerar juristprogrammet vid Umeå universitet i vanliga fall.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

Enligt Kiwi Isaksson har det svåraste varit att få tag i skidor och tidtypiska bindningar annars har det inte varit så svårt att få tag i allting. Hon säger att hon inte tränat speciellt mycket inför loppet, men att hon förra året åkte ”Vasaåket 90” och hon har tidigare genomfört Vätternrundan.

Hör hur Kiwi förberett sig inför loppet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

Mer i ämnet