Foto: SVT

Statlig myndighet flyttas till Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd flyttas från Stockholm till Skellefteå. Det presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) under ett besök i Skellefteå på torsdagseftermiddagen.

– Vi är oerhört glada, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Under onsdagseftermiddagen hölls en presskonferens på Nordanå i Skellefteå. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är i staden på besök – och redan innan presskonferensen hade en stor nyhet lovats att presenteras.

I Stockholm arbetar 15 personer heltid på myndigheten i dag. Men civilministern tror att myndigheten har möjlighet att utvecklas och i framtiden sysselsätta ännu fler personer. Att myndigheten flyttas 80 mil norrut anser civilministern vara ett viktigt steg i rätt riktning.

– Det är viktigt att staten finns närvarande i hela landet. Det här innebär dessutom kvalificerade jobb där akademiker sysselsätts, så det är ett viktigt beslut, säger Ardalan Shekarabi.

”Det här är fantastiskt”

Definitivt beslut om flytt av myndigheten tas under torsdagen av regeringen. Men de har redan nu i ett pressmeddelande meddelat att de ger myndigheten i uppdrag att omlokalisera sin verksamhet till Skellefteå.

– Vi har aldrig haft en egen myndighet, att få en statlig myndighet hit till Skellefteå är fantastiskt, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Vill fortsätta flytta ut jobben från Stockholm

Civilminister Ardalan Shekarabi sade vid presskonferensen att regeringen har som ambition att fortsätta flytta ut statliga jobb från Stockholm till andra orter i landet.

– Det finns en obalans mellan Stockholm och övriga landet. I Västerbotten finns det tre statliga myndigheter, i Stockholm 129, säger Shekarabi.

De 15 anställda som i dag arbetar i Stockholm kommer att erbjudas tjänster i Skellefteå, om de tackar nej kommer det att bli nyrekryteringar, enligt ministern. Hela verksamheten planeras vara flyttad och i gång på plats i Skellefteå under september 2018.

Vid presskonferensen betonade han också att Västerbotten visat på goda förutsättningar för att ta hand om statliga jobb. För två veckor sedan beslutades att 100 jobb på Arbetsförmedlingen ska placeras i Lycksele.

Detta är Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd

MFoF är en statlig myndighet som arbetar för att barn ska få en trygg uppväxt och bra relationer till sina föräldrar.

De är kunskapsmyndigheten för föräldraskapsstöd, familjerådgivning och socialnämndernas familjerättsliga ärenden.

De arbetar också för att adoptioner till Sverige ska ske på ett lagligt och etiskt godtagbart sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.