Här planeras det för nya batterifabriken i Mo i Rana. Foto: Pressbild / FREYR

Klart för ny batterifabrik i Mo i Rana: ”Betyder flera tusen nya jobb”

Uppdaterad
Publicerad

I Mo i Rana i Norge har man nu tagit ett steg närmare byggandet av en batterifabrik liknande den i Skellefteå. Företaget bakom planerna har börsnoterats i New York och uppges ha säkrat investeringar på över 7 miljarder norska kronor.

Det är NRK som rapporterat om nyheten.

Planerna på att bygga flera batterifabriker i Norge har funnits sedan ett tag tillbaka och innan julen 2020 gick ett antal bolag ihop, Hydro, Equinor och Panasonic och efterlyste kommuner som kunde tänka sig en storskalig batterifabrik.

Tidsfristen gick ut förra veckan och ett 30-tal kommuner har anmält intresse.

Men i Rana kommun, i Nordlands fylke, har företaget Freyr Battery redan kommit långt med planerna på en batterifabrik.

I fredags, den 29 januari, gick man ut med beskedet att man börsnoterat företaget i New York och säkrat investeringar på 7,3 miljarder norska kronor.

– Det betyder flera tusen nya jobb vilket i sin tur ger många positiva följdeffekter och inflyttning i Mo i Rana. Och på den här vägen vi vill ju ”baka kakan” mycket större, så här kommer miljö, industri- och samhällsbyggnad gå hand i hand framöver, säger Waage Geir, kommunstyrelsens ordförande i Rana.

Se mer om vad det innebär för Nordnorge i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.