Nya industriområdet i Skellefteå ska bli miljömässigt hållbart – se området från marken och hör projektledaren Fredrik Lindberg berätta mer om projektet i klippet. Foto: Marit A Israelsson/SVT

Nya industriområdet i Skellefteå ska bli miljömässigt hållbart

Publicerad

Markarbetet på de cirka 45 hektar industrimark på ”Skellefteå site east” är i full gång och förarbetet har skett med ett annat tänk än det traditionella.

– Istället för att vi beställer arbetet och pekar ut hur saker ska göras har vi haft en nära dialog med, i det här fallet Skanska som fick upphandlingen, berättar Karin Degerfeldt, som är projektchef vid Skellefteå kommun.

Enligt henne har det inneburit att man kunnat släppa på prestige och fått möjlighet att våga testa nya saker och tillvägagångssätt.

– Vi får driva samhällsutveckling tillsammans med näringslivet istället, menar Karin Degerfeldt.

Maximal hållbarhet ska uppnås

Målet är att exploateringsprojektet ska förändra synen på hållbarhet för en hel bransch. Genom att tillvarata kunskapen inom forskning och lyssna på aktörerna ska maximal hållbarhet uppnås. Projektchefen ger exempel:

– Istället för att ”göra som vi alltid har gjort” har vi till exempel jämfört plaströr med betongrör ur klimatsynpunkt.

Området ska stå klart för etablering år 2022 och utländska företag knackar redan på för att få komma in. Mer om det och hur man konkret jobbar på området berättar projektledaren Fredrik Lindberg i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet