Förra årets trio i musikhjälpen bestod av Josefine Linder, Kodjo Akolor, Pelle Almqvist. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges RadioVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klart: Musikhjälpen kommer till Umeå

Publicerad

Umeå blir årets värdstad för Musikhjälpen i december. Det blir den tionde upplagan av Musikhjälpen och det blir direktsänd tv och radio från en glasbur på Rådhustorget i sex dagar.

Umeå blir den nordligaste arrangörsorten under Musikhjälpens historia och Sveriges Radios projektledare hoppas att hela Umeå slutar upp under veckan i december.

– Det känns jätteroligt att få ta Musikhjälpen till ytterligare en ny stad. Det blir extra spännande att på vårt tionde år åka norrut till Umeå, som känns som en väldigt levande stad med ett rikt studentliv. Vi hoppas att hela staden sluter upp under veckan, säger Julia Blomberg, Sveriges Radios projektledare för Musikhjälpen, i ett pressmeddelande.

Ökat engagemang varje år

Årets upplaga av Musikhjälpen är den tionde i ordningen sedan starten 2008. För varje år har publikens engagemang ökat över hela landet.

– Totalt räknade vi till 312.000 olika engagemang förra året. Redan nu hör folk av sig och frågar när de kan starta sina insamlingar inför årets Musikhjälpenvecka, säger SVT:s projektledare Pär Nordahl.

Musikhjälpen 2017 äger rum den 11-17 december. Årets tema och vilka som programleder blir klart i höst.

Samlade in nästan 50 miljoner kronor

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd humanitär katastrof. Tre programledare bor i en glasbur för att sända radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen.

Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet. Förra året samlade Musikhjälpen in över 49 miljoner kronor till kampen för att barn i krig ska ha rätt att gå i skolan. Totalt startade 312.000 engagemang och insamlingen leddes av Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Pelle Almqvist.

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play. Stora delar sänds också i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musikhjälpen Umeå

Mer i ämnet