Snöläget utanför Västerbottensredaktionen under måndagsmorgonen, reporterlegenden Berno Jonsson skickar med ett leende. Foto: SVT

Efter SMHI:s vädervarning – lugnare läge vid kusten

Uppdaterad
Publicerad

SMHI gick under helgen ut med en klass 1-varning för delar av Norrbotten och Västerbotten på grund av det stora snöfallet. På måndagsmorgonen var det bara Västerbottens kustland som fortfarande hade kvar varningen och klockan 10.19 tog SMHI bort klass 1-varningen för Västerbottens kustland.

Helgens snöfall och väder har fortsatt under måndagsmorgonen och SMHI hade kvar klass 1-varningen för snöfall i Västerbottens kustregion samt för kuling i Norra Kvarken och Bottenviken. Enligt SMHI kommer snöfallet att avta allt eftersom lågtrycket över Finland rör sig österut.

Strax efter 10-tiden på måndagsförmiddagen togs varningen för Västerbottens kustland bort.

Trafikläget måndag morgon

Under morgonen har det varit några enstaka rapporter om halka och trafikpåverkan, i Storuman körde en bil av vägen och vid omledningen av E4an vid Dalkarså stod en lastbil fast och stoppade upp trafiken i en halvtimme under morgonruschen.

Trafikläget måndag dag

Flera lastbilar blev stående i en backe på E4an strax norr om Ånäset vilket skapade långa köer i norrgående riktning, vid lunchtid på måndagen flöt trafiken återigen på.

En singelolycka på E4an i norrgående riktning nära Sävar fick stor påverkan på trafiken strax efter klockan 13, föraren inväntar bärgare.

En olycka inträffade också strax efter 14-tiden under måndagen utanför Norsjö efter att två lastbilar krockat. En person fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

Flyg- och tågtrafiken i länet

Norrtåg har satt in ett antal ersättningsbussar för morgonturerna, men det är framförallt en eftersläpning av söndagens påverkan säger Norrtågs kommunikatör som pekar på snörelaterade problem i bland annat Boden och signalfel på malmbanan under gårdagen som huvudsakliga orsaker.

SJ rapporterar inga problem och inga av länets flyg är inställda. Swedavias kommunikatör säger att det inte ser ut som att flygtrafiken kommer att påverkas av vädret.

Artikeln kan komma att uppdateras under dagen.

Varning klass 1 – Besvärligt väder

Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.