Klimatstrategi kritiseras för att vara vänstervriden – länsstyrelsen backar

Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbottens förslag till klimatstrategi kritiseras för att vara vinklad av vänsterpolitik. Nu drar myndigheten tillbaka förslaget.

Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå, gick nyligen ut på sociala medier och kritiserade förslaget, något Folkbladet var först med att rapportera.

Enligt Ågren innehöll dokumentet idéer om sextimmarsarbetsdag, medborgarlön och bilfria städer – idéer han menar är vanligt förekommande i Vänsterpartiet och Miljöpartiets politik.

– Det är ganska långtgående aktivistiska förslag som fick mig att höja på ögonbrynen – att de helt plötsligt finns i ett officiellt statligt dokument. Framför allt sextimmarsarbetsdag och medborgarlön är ju saker som inte har något i en klimatstrategi att göra vilket gjorde att jag reagerade starkt, säger Ågren.

Ska omarbeta förslaget

Landshövdingen i Västerbottens län, Magdalena Andersson, håller med om att myndigheten gjort fel.

– Kritiken är berättigad, utformningen av remissomgången var inte så klar och tydlig som den borde ha varit. Det här var externa uppfattningar, nu såg det ut att vara något som vi som myndighet på Länsstyrelsen står bakom och så är det ju inte.

Nu ska förslaget omarbetas innan det skickas ut på en ny remissrunda. Men man gör sig inte av med allt material.

– Det finns ju bra information i dokumentet och det kastar vi naturligtvis inte bort.

”Välkomnar beskedet”

Ågren gläds över beskedet.

– Jag välkomnar beskedet och tycker att hon agerat snabb toch tydligt, så jag tycker att det är mycket positivt, säger kommunalrådet.

Förslaget skulle lämnas till regeringen senast den 15 oktober men länsstyrelsen kommer nu att be regeringen om en förlängd tidsfrist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer