Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi prioriterar det högt inom polisen” – hör polisen Olle Andersson berätta om att det nu går att koppla de två stora narkotikanätverken till både Umeå och Skellefteå. Foto: SVT

Knarknätverken etablerade i Umeå och Skellefteå – Polisen om kampen: “Högsta prioritet”

Uppdaterad
Publicerad

Våldsvågen kopplad till knarknätverken skakar Sverige och gängen slåss även om marknaden allt högre upp i norr. Polisen i norr prioriterar det högt.

– De vill ta över så stor del av marknaden som möjligt, säger Olle Andersson, chef för utredningssektionen hos polisen i region Nord.

Tisdagens skjutning i Uppsalaregionen är det tredje grova våldsdådet på bara några dagar i området. Samma grupperingar som misstänks ligga bakom dessa dåd etablerar sig nu allt högre upp längs Norrlandskusten.

– De olika konflikterna i Sverige, bland annat mellan Foxtrot och Dalen, är en konfliktmiljö som vi ser väldigt allvarligt på. Det finns absolut kopplingar till båda de här nätverken i hela region Nord och i Umeå, säger Olle Andersson på utredningssektionen.

Polisens strategi för att bekämpa ligorna är att punktmarkera och övervaka de individer som de misstänker är inblandade. De större nätverken som Foxtrot och Dalen har hittills slagits om marknaden främst i Sundsvall och Umeå i norr, men söker sig nu allt längre upp.

Kopplingar även till Skellefteå

– Vi ser att det finns kopplingar till andra orter, exempel Skellefteå och även i Norrbotten. Men vi har inte sett det lika tydligt som i Umeå och Sundsvall. Än så länge, säger Olle Andersson.

På frågan om allmänheten ska vara orolig för den stegrande våldsspiralen kopplad till nätverken är Olle Andersson försiktig i svaret.

– Framförallt är det här en brottslighet som drabbar de som är inblandade. Sedan, tyvärr, har det visat sig nu att det även drabbar andra medborgare. Jag tror att man ska tänka att man ska ett tydligt avstånd från denna typ av brottslighet, och att använder man narkotika i någon form så gynnar man den här typen av brottslighet, säger han.

I klippet: Hör Olle Andersson berätta om hur gängkonflikterna sprider sig norrut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.