Knarkrättegången avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslutas rättegången i Skellefteå tingsrätt mot sex män som sålt droger för miljoner. Den stora mängden försäljningstillfällen gör att det handlar om en av de största knarkrättegångarna i svensk historia.

Trots det stora åtalet har rättegångsförhandlingarna gått raskare än väntat och slutpläderingarna kom igång runt lunchtid.

De åtalade männen är mellan 27 och 32 år gamla och alla hemmahörande i de två nordligaste länen. Männen ska ha sålt stora mängder droger för 2,7 miljoner kronor. Det handlar om hasch, cannabis, olika typer av narkotikalassade svampar, LSD och MDMA.

Droghärva i Skellefteå

Extremt fall

Inte mindre än 4500 affärer har enligt åklagaren genomförts.

– Det här är ett extremt fall med väldigt mycket överlåtelser av narkotika under lång tid. Det är också en stor mängd. Det här särskiljer sig från övriga fall som behandlats i Sverige, det är ett större ärende helt enkelt, säger åklagare Anders Norberg.

”Duktiga” leverantörer

De sista vittnena som hördes berättar om hur de beställde droger via nätet, en beställning som gjordes via det så kallade Darknet. All information om hur man kunde lägga en beställning hade de hittat via internetforumet Flashback. Där hade de åtalades försäljning fått ett gott omdöme av drogköparna.

– De var välkända, hade hållit på länge och var duktiga på att paketera, berättar ett vittne.

Mycket pengar saknas

Droghandeln ska till stora delar ha skett just online, med internetvalutan Bitcoin. Mycket liten del av pengarna har återfunnits, men åklagaren kräver ändå ett skadestånd på 2,7 miljoner kronor av de sex åtalade.

Männen är åtalade bland annat för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling, och medhjälp till grovt narkotikabrott. Åklagarna yrkar på långa fängelsestraff, mellan 3 och 10 år. Det är så höga straffvärden att åklagarna menar att de misstänkta ska fortsätta vara häktade tills domen får laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droghärva i Skellefteå

Mer i ämnet