• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör verksamhetschefen Kerstin Eliasson om varför bara ett barn av fem får vård inom vårdgarantin i Västerbotten. Foto: TT, Fredrik Sandberg/SVT, Ida Thellenberg

Västerbottens väntetider till BUP bland de längsta i landet – har tvingats begränsa telefontiderna

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Endast 15 procent av alla barn som hänvisas till BUP i Västerbotten fick vård inom vårdgarantin under januari 2022.

Stora bemanningsproblem har tvingat verksamheten att begränsa tillgängligheten och möjligheten till vård.

– Antalet patienter som söker sig till oss har ökat kraftigt men våra resurser är oförändrade, säger verksamhetschef Kerstin Eliasson.

Målsättningen för tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin, förkortat BUP, är att patienten ska få ett första besök, en utredning respektive en behandling inom tidsgränsen 30 dagar.

Men Västerbotten är näst sämst i landet när det gäller hur länge man får vänta på ett första besök till barn- och ungdomspsykiatrin. Enligt en sammanställning gjord av Sveriges kommuner och regioner, SKR, fick i januari i år endast 15 procent ett första besök inom 30 dagar.

Även när det gäller utredningar ligger Västerbotten i botten av landets regioner – endast 6 procent får hjälp inom 30 dagar. Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten har under flera år haft perioder med långa väntetider.

– Vi vill inte ha det så här men det har varit ett hårt tryck med många sökande, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef.

När det gäller behandling och utredning inom 30 dagar var Västerbotten näst sämst under år 2020 enligt en sammanställning som SVT gjort. I veckan togs ett beslut i regionen om att börja köpa neuropsykiatriska utredningar av privata företag, för att minska köerna

Fått begränsa telefontiderna

SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med flera familjer som fått vänta länge på ett första besök och utredning. Enligt verksamhetschef Kerstin Eliasson beror väntetiderna på vakanser och hög frånvaro bland personalen. Men även att antalet sökande till BUP har ökat kraftigt de senaste fem åren.

BUP har även i perioder tvingats begränsa möjligheterna att nå mottagningen på grund av bemanningsproblem. För att försöka möta köerna infördes nyligen en första linje där barn och familjer ska få en första kontakt och därefter hänvisas vidare.

Det är barn som mår väldigt dåligt som hänvisas till BUP – hur ser du på att just dessa barnen tvingas vänta länge på hjälp?

– Det är absolut inte bra, vi vill vara tillgängliga, säger Kerstin Eliasson.

Siffrorna visar andelen barn som erbjuds en första bedömning inom 30 dagar i januari 2022:

Region Blekinge: 36 %

Region Dalarna: 67 %

Region Gotland: 94 %

Region Gävleborg: 92 %

Region Halland: 85 %

Region Jämtland Härjedalen: 29 %

Region Jönköpings län: 82 %

Region Kalmar län: 84 %

Region Kronoberg: 55 %

Region Norrbotten: 38 %

Region Skåne: 59 %

Region Stockholm: 61 %

Region Sörmland: 27 %

Region Uppsala: 58 %

Region Värmland: 23 %

Region Västerbotten: 15 %

Region Västernorrland: 9 %

Region Västmanland: 39 %

Region Örebro län: 73 %

Region Östergötland: 38 %

Västra Götalandsregionen: 31 %

Fakta: Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Västerbotten

Mer i ämnet