Peter Olofsson (S) om problemen inom barn- och ungdomspsykiatrin: ”Mer pengar löser inte allt”

Uppdaterad
Publicerad

Verksamhetschefen på BUP vill se mer resurser för att kunna anställa fler.

Men enligt Peter Olofsson, Socialdemokrat och ordförande i regionstyrelsen, är pengar inte lösningen.

– Vi måste jobba mer förebyggande med kommuner och föreningsliv, säger han.

Väntetiderna för att få komma till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Västerbotten är bland de längsta i landet. Enligt verksamhetschefen på BUP har antalet barn som behöver hjälp blivit fler men pengar för att öka bemanningen har inte tillförts.

Enligt Peter Olofsson (S) har BUP fått mer resurser.

– Vi är de första att säga att när vi inte kan leverera det vi önskar är det ett misslyckande. Det måste vara prio 1 att vi ska lösa det. Mer pengar löser inte allt, hela samhället måste engageras. Det måste också finnas specialister att anställa för pengarna först, säger han.

Så ska köerna kortas

Ewa-May Karlsson är gruppledare för Centerpartiet i region Västerbotten. Hon tycker att man borde satsa ännu mer pengar på BUP och hade tillsammans med övriga allianspartier föreslagit det vid en tidigare regionstyrelse.

Hör hur Peter Olofsson och Ewa-May Karlsson ser på att bara 15 procent får hjälp inom vårdgarantin, och hur de anser att problemen på BUP ska lösas, i klippet.

Här kan du läsa om hur partierna vill lösa problemen inom Barn- och ungdomspsykiatrin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet