Paavo Ruokojärvi är ordförande i föreningen, som vill hjälpa nyanlända med körkortet. Nu polisanmäler föreningen sig själva. Foto: SVT.

Körkortsförening polisanmäler sig själv

Uppdaterad
Publicerad

En ideell förening i Robertsfors hjälper ungdomar och nyanlända att få körträning. Transportstyrelsen har ifrågasatt om det är lagligt och nu polisanmäler föreningen sig själva – för att få till ett prejudikat och för att få svar på om det är lagligt.

– Det är tragiskt. Vi försöker hjälpa, säger Paavo Ruokojärvi.

Ett femtiotal personer i Robertsfors är engagerade i Körkortsföreningen som hjälper ungdomar, nyanlända och andra som har problem eller inte råd att få tillräcklig mängd körträning inför körkortsprovet. Transportstyrelsen har ifrågasatt verksamheten men kan ännu inte svara själva på om det är olagligt eller inte.

– Vi kan inte se att det vi håller på med är olagligt och det är därför vi nu polisanmäler oss själva för att få svar på om vi på laglig väg kan fortsätta vår verksamhet, säger Paavo Ruokojärvi som är ordförande i Körkortsföreningen.

”Det är tragiskt”

Vad tycker du om att det har blivit så här?

– Jag tycker att det är tragiskt. Myndigheterna ska väl inte motarbeta när människor försöker hjälpa och göra saker så att det blir bättre för andra.

Gunnar Holgersson är chef för tillstånd och tillsyn vid Transportstyrelsen.

– Ärendet ligger i en gråzon och vi välkomnar en rättslig prövning för att få svar på vad som gäller. Innan dess kan vi inte säga så mycket mer då det är ett svårtolkat fall utifrån de uppgifter som vi har idag.

”Körkort nyckeln in i samhället”

Under tiden fortsätter Körkortsföreningen i Robertsfors med sin ideella körträning för blivande bilförare.

– Vi ser behoven. Idag har körkort tyvärr blivit något man kan få om du har rätt förutsättningar, alltså om man bor på rätt ställe, är född av rätt föräldrar och pratar rätt språk då är det inga bekymmer att få ett körkort. Men har man inte de förutsättningarna är det svårt.

– Körkort är ofta nyckeln in i samhället och ska landsbygden och förorterna leva då behövs verkligen körkortet, säger Paavo Ruokojärvi.

Vissa kriterier måste uppfyllas för att få övningsköra med föreningen.

– Den som vill få hjälp av föreningen måste vara anmäld i en körskola och ha haft körlektion med en trafiklärare. Eleven vet vad den behöver träna på och handledaren hjälper till. Vi ska komplettera körskolorna, sa Paavo Ruokojärvi tidigare till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.