Bianca Pripp är konstnären bakom ”mushållplatsen” som spridit glädje och hyllats stort av Umeåbor i sociala medier. Foto: Privat/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Kolla in mössen som väntar på bussen

Publicerad

Har du också stått och frusit i väntan på bussen i vinter? Då är du i gott sällskap. Kolla in de här mössen skapade av konstnären Bianca Pripp som gett de bussåkande Umeåborna ett leende på läpparna.
– Jag hade verkligen inte väntat mig så här mycket respons, säger hon till SVT Nyheter.

Det är vid busshållplatsen i anslutning till Universum vid Umeå universitet som de små gynnarna dykt upp. Gnagarna står vid sin ”musshållplats” och väntar på bussen. De olika linjerna tar dem till platser som ”Råttby”, ”Mushöjd” och ”Gnagarbo.”

Konstnären som ligger bakom den lilla hållplatsen, komplett med både reklam och klotter, är Bianca Pripp som studerar bild på Umeå universitet. Konstverket var en del i en skoluppgift om platsspecifik konst. Verket är inspirerat av gatukonst från södra Sverige.

– Det finns en konstnär i Malmö som gör liknande grejor. Det är ett jätteroligt koncept som jag ville bygga vidare på och ta till Umeå, säger Bianca Pripp till SVT Nyheter och fortsätter:

– Så jag funderade på vad jag kunde göra till de här mössen, de skulle vara på en plats där folk skulle se dem och då tänkte jag på en busshållplats, där folk spenderar mycket tid och väntar. Så det fick bli en hållplats, säger hon.

Busslinjerna tar mössen till platser som ”Råttby”, ”Mushöjd” och ”Gnagarbo.” Foto: SVT

Konstverket har gett stort eko på sociala medier, bland annat har ingripandepolisen i Umeå uppmärksammat de små resenärerna. Initiativet har dessutom mött stora hyllningar i Umeågrupper på sociala medier.

Hur är det att se alla glada tillrop?

– Jag hade verkligen inte väntat mig så här mycket respons. Jag blev jättechockad att någon har uppskattat det så pass mycket att de ville dela med sig av det. Det känns jätteroligt så klart men jag är fortfarande lite chockad, säger hon.

Kan du tänkta dig att göra något liknande i framtiden?

Det tror jag absolut, det var en rolig skapandeprocess som ligger bakom och så himla kul med responsen. Det finns en stor möjlighet att jag gör något liknande i framtiden, säger Bianca Pripp.

Mushållplatsen är komplett med både reklam och klotter. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer