2009 införde regeringen det man kallade en satsning på vården. Det lovades extra pengar till de landsting som kunde få ned köerna till den 31 oktober varje år, då en räkning av köerna genomförs.
Fanns en baksida
I Västerbotten hakade man på och på Barn och ungdomspsykiatrin, BUP, sattes alla klutar in för att få ner kön.
Det lyckades, men det fanns en baksida. Barn som stod i kö fick ett samtal med psykolog eller utredare. Då kom man också in i systemet. ” Kön ” var därmed borta, men bara på papperet, för kön till nästa besök eller till en start av behandlingen var nu ännu längre bort.
Oviss väntan
Alla resurser hade lagts på att korta kön och nu började en oviss väntan för barn med psykiska problem och deras familjer. Med mycket frustration och oro som följd.
Så behandlingen av dom som sökte sig hit blev sämre ?
-Ja, det var personalens uppfattning och det var också ledningens uppfattning, säger verksamhetschefen Annelie Lindström.
– Vi bedömde att det blev patientosäkert helt enkelt, säger Lindström.
Många slutade
Personalen, som var van att engagera sig i barnen, klarade inte pressen när trycket från de som
trodde sig vara inne i systemet, men som nu bara satt i ett annat väntrum, ökade.
Sjukskrivningarna blev fler och längre, många slutade också jobba på BUP i Västerbotten som en direkt följd av ”kömiljards”- jakten.
– Det var väldigt tydligt att arbetsmiljön blev väldigt påverkad, vi fick också personalomsättning.
Personal ställde sig frågan ” vill jag ha det såhär”, för man såg inte någon förbättring heller, säger Lindström.
Drog i handbromsen
Efter två år – 2009 och 2010 – med en jakt på kömiljardspengarna, drog Annelie Lindström i handbromsen inför 2011 års räkning av köerna. I oktober 2011 struntade man helt enkelt i att försöka frisera siffrorna. Landstinget förlorar pengar, men vården blir bättre och personalen stannar kvar.
Tror du att patienterna får en bättre vård nu ?
– Ja, absolut, säger Annelie Lindström. Vi ville att vi nu ska få tid på oss för att bygga upp att bli en bra specialistklinik och ha en tillgänglighet hela året. Inte bara vid dom här mätningsperioderna, avslutar Annelie Lindström.
Ola Holmstöm