Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anki Pettersson är ordförande för Kommunal i Skellefteå. Hon tycker att kommunen måste jobba med att förbättra villkoren för de anställda inom vård- och omsorg. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Rekordövertid för kommunanställda i Skellefteå – högsta siffrorna på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Vård- och omsorgspersonal inom Skellefteå kommun jobbade nästan 1 400 fler övertidstimmar i september i år jämfört med förra året. En anledning är att man försökt täcka upp för kollegor som tagit semester i september – istället för under sommaren.

– Våra medlemmar är trött och slut. Vi har flera som ringer in och gråter och säger att de inte orkar mer, säger Anki Pettersson, som är ordförande för Kommunal i Skellefteå.

Övertiden i september inom vård och omsorg och personlig assistans i Skellefteå var på de högsta nivåerna på fem år jämfört med samma period tidigare år. Vård- och omsorgspersonal jobbade närmare 1 400 fler övertidstimmar i september i år jämfört med förra året och inom personlig assistans hade övertiden mer än fördubblats.

Fackförbundet Kommunal är inte förvånade över övertiden. De säger att de vet att de är många som har slutat och de som inte haft semester i sommar har nu tagit ut sin ledighet.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Då har verksamheterna inte haft vikarier för att täcka upp de flyttade semestrarna och då har den ordinarie personalen varit tvungen att jobba extra, säger Anki Pettersson.

Svårt med bemanning

Anki Pettersson vet flera arbetsplatser som inte kunnat få tag på vikarier på grund av personalbrist. Det har lett till en högre belastning på personalen som förväntas klara av samma arbetsbelastning på färre personer. Hon är rädd att det ska leda till fler sjukskrivningar och fler uppsägningar.

– När man inte får tag i några vikarier, då är det klart att det blir ännu kämpigare för de som jobbar, säger hon.

Inte klarat sommarbemanningen utan flyttad semester

Skellefteå kommun konstaterar att man inte hade klarat sommarens bemanning om inte de anställda flyttat sin semester till senare på året. Men man kommer nu att utvärdera för att se om det kommer att bli aktuellt med liknande erbjudande framöver.

– Vi skulle inte ha klarat sommaren om vi inte hade erbjudit detta, säger Katarzyna Wikström, socialchef, Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun säger också att de har svårt att rekrytera personal, men säger att de satsar på extra marknadsföringskampanjer i sociala medier och även på fler så kallade prövningsplatser, där människor jobbar inom vården samtidigt som de lär sig svenska.

Hör mer om fackets kritik kring personalbristen och kommunens svar i klippet.

Antal övertidstimmar i september

Vård och omsorg

2022: 3849

2021: 2462

2020: 884

2019: 1056

2018: 1270

Personlig assistans

2022: 989

2021: 475

2020: 485

2019: 343

2018: 598

Källa: Skellefteå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet