Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anki Pettersson, ordförande Kommunal i Skellefteå har tröttnat på nödlösningarna för att hitta sommarpersonal till vård- och omsorg. Foto: Patrik Samuelsson

Kommunal i Västerbotten kritiskt till kommunernas lockerbjudanden

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har hittat på kreativa lockerbjudanden för att locka personal i sommar inom vård- och omsorg.

Fackförbundet Kommunal i Västerbotten är kritiskt till det som de kallar ”släcka-bränder-lösningar”.

– Det är som att kissa i blöjan, det blir varmt en liten stund, säger Kommunals ordförande i Skellefteå, Anki Pettersson.

I Robertsfors kommun erbjöd man sommarvikarier gratis boende, i andra kommuner har man erbjudit de som jobbar en extra bonus.

Fackförbundet Kommunal har nu tröttnat på kommunernas kreativa sommarlösningar för att lösa vikariekrisen – och kräver ett mer långsiktigt tänk.

Vårdkrisen i Västerbotten

De vill bland annat se mer statliga medel för att långsiktigt höja grundbemanningen.

– Man måste våga satsa på att det ska vara bra arbetsmiljö med bra scheman och arbetstider. Som det ser ut idag att jobba varannan helg är inte så många som tycker är attraktivt , säger Kommunals ordförande i Skellefteå, Anki Pettersson.

I klippet  kan du se hur hållbart  socialnämndens ordförande i Skellefteå tycker att det är med nödlösningar varje sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet