40 sjuksköterskor saknas till sommaren i Umeå – lockar med med bonus och gratis boende

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren behövs ett fyrtiotal nya sjuksköterskor till Umeå kommun. Nu lockar man med bonus och gratis boende för att lösa bemanningen.

– Sommaren blir extra tufft, säger Björn Hammar, verksamhetschef för hälso- och sjukvård.

Umeå kommun har en stor brist på vikarier inom vård- och omsorg inför sommaren. Det kommer behövas minst 40 sjuksköterskor för att täcka upp under semesterperioderna.

– För oss som arbetsgivare är det viktigt att kunna erbjuda en sammanhängande semesterperiod till den ordinarie personalen så de får återhämta sig efter två års slit. Vi har problem att rekrytera all omsorgspersonal. Vi ser att det blir svårare och svårare, säger Björn Hammar, verksamhetschef vid hälso- och sjukvård äldreomsorgsförvaltningen.

Vårdkrisen i Västerbotten

Hittills har kommunen bara lyckats anställa tio nya sjuksköterskor. Kommunen erbjuder nu sjuksköterskor med mer än ett års erfarenhet 5 000 kronor varje vecka som bonus, utöver grundlönen.

”Svårare varje år”

Utöver det erbjuds gratis boende till sjuksköterskor som kommer från en annan ort. Dessa boenden kommer till stor del bli studentbostäder.

– Jag tycker det är ett jättebra erbjudande. Jag hoppas och tror att det är tillräckligt för att få hit fler medarbetare men man vet aldrig, säger Helle Forsgren, enhetschef hälso- och sjukvård funktionshinderomsorgen.

Det är även brist på vårdbiträden och underskötersköterskor inför sommaren.

– Det är en utmaning att få tillräckligt med personal inför sommaren och det blir svårare för varje år. Vi skulle behöva 200 nya personer som kan arbeta inom hemtjänsten som vårdbiträde eller undersköterskor, säger Magnus Börlin, verksamhetschef för hemstjänsten i Umeå kommun.

Här hoppas man att rekryteringen kommer lösa sig eftersom all personal inte måste ha utbildning, dock ställs högre krav på delegering för de som har utbildning.

Vårdförbundet: Måste lösa situationen på lång sikt

På Vårdförbundet menar man att bristen på sjuksköterskor inte är något nytt problem.

– Det är ett bra erbjudande men man måste fortfarande tänka på att lösa situationen på lång sikt. Alla våra medlemsgrupper behöver bra villkor så man vill stanna i vården och att nya vill komma och jobba. Vi har ju faktiskt världens bästa yrke när vi har bra villkor, säger Katarina Nilsson Reian,vice ordförande i förbundet.

Kommunens erbjudande:

  • Nyutexaminerad sjuksköterska: ingångslön 29 500kr samt 1 500kr extra per vecka.
  • Sjuksköterskor med mer än ett års erfarenhet erbjuds en extra bonus på 5 000kr/vecka utöver den individuella grundlönen. Det vill säga ett löneläge från 50 000kr/månad inklusive bonus.
  • Möjlighet till fortsatt anställning efter sommarperioden.
  • Gratis boende om man är skriven i annan kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet