Vårdpersonal i Skellefteå rasar mot nya scheman – vårdbiträdet Alicia: ”Använder oss som trasa”

Publicerad

Slutkörd personal inom vård- och omsorg i Skellefteå är upprörda över att kommunen infört ett så kallat beredskapschema.

Färre än tidigare söker sommarjobb och det finns nu en rädsla att detta kommer att användas för att rädda sommarbemanningen.

– Vårdpersonalen är en trasa man bara kan vrida ur, säger vårdbiträdet Alicia Salomonsson vid vård- och omsorgsboendet Skärgårdshemmet i Skelleftehamn.

Fackförbundet kommunal har lämnat över en namninsamling från vård- och omsorgspersonalen till kommunens högsta ledning med krav på bättre bemanning och scheman.

– Många känner att man inte orkar längre och flera har sagt upp sig, säger Ann-Christin Pettersson, ordförande Kommunal Skellefteå.

Beredskapschema upprör

Kommunen körde nyligen över facket och införde en möjlighet att använda sig av ett så kallat beredskapschema om personalbristen blir för svår på en avdelning.

Om inte sommarbemanningen går ihop är personalen orolig för att det kommer att slå mot deras ledighet i sommar.

– På en timme ska man befinna sig på jobbet i så fall. Går det att fara och bada, fiska eller känns det som om man måste sitta hemma hela dagarna? Det känns som om vi backat arbetsvillkoren till början av 1900-talet, säger Ann-Christin Pettersson.

Tuff rekrytering inför sommmaren

Alicia Salomonsson och Sara Westerlund som jobbar på omsorgsboendet Skärgårdshemmet känner att även deras närmsta chefer kämpar för att få ihop verksamheten.

– Nu är det ledningsgrupp och politiker som måste göra något, säger Sara Westerlund.

Socialnämndens ordförande säger att Skellefteå står inför en tuff rekrytering inför sommmaren.

– Jag hoppas att personalen ska få vila och hämta andan. Men vi rekryterar nu och sedan får vi se, säger Iosif Karambotis (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.