Foto: SVT

Kommunalråd anklagas för jäv – svärson fick billigare hyra

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Åke Nilsson (S) i Vilhelmina kommun ska utredas för att ha brutit mot reglerna om jäv. Han kritiseras för att ha gynnat sin svärsons företag.

Det var för ungefär två och ett halvt år sedan när hyresavtalet mellan Vilhelmina kommun och företaget Info Q B skulle skrivas som det misstänkta jävet ägde rum. Åke Nilssons (S), kommunstyrelsens ordförande, ska enligt anklagelserna varit aktiv och lämnat förslag som gynnade företaget Info Q B där hans svärson är vd.

– Det står klart att han har handlagt ärendet trots att han är jävig. Det är fel. Vi ställer inte upp på det här. Vi ska följa lagregler, säger Karl Gustav Abramsson (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Kommunen förlorat pengar

Företaget Info Q B, som SVT tidigare har rapporterat om har haft stora planer på att utöka sin verksamhet men så har det inte blivit. Företaget har idag tre anställda och årsredovisningen visar att företagets resultat sedan starten pekat nedåt. Enligt ett tilläggsavtal har de nu också fått halverad hyra och förlängd hyrestid.

– Kommunen har gått miste om 200 000 per år på grund av det här, säger Karl Gustav Abramsson (S).

”Jag skulle inte gjort så här”

Åke Nilsson (S) menar att han inte skrivit på någon handling i ärendet. Dock medger han att han yttrat sig om ett förslag om att justera hyresavgiften efter att företaget gjort investeringar i fastigheten. Han menar att om han begått jäv har det inte varit medvetet.

– Jag kommenterade ärendet när jag fick en fråga av tjänstemännen. Jag skulle inte gjort så här, kan jag säga nu i efterhand. Det haglar mycket ärenden. Ibland går det lite för fort. Jag tänkte mig inte för, säger Åke Nilsson (S).

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Ska granskas

Kommunrevisionen ska nu utreda händelsen.

– Det är bra att det blir en oberoende granskning av det här, säger Karl Gustav Abramsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.