Foto: SVT

Kommunens svar på MP:s kokoskrav: Inte aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Att byta ut Umeå kommuns 22 konstgräsplaner, efter larm om negativ miljöpåverkan, är inte aktuellt. Anledningen är inte bara att det skulle kosta mycket pengar, utan också att det inte finns något bra alternativ till gummigranulat, som i dag finns i planerna.

– Det här är en jättestor fråga för fotbollen och för kommunerna. Gummit är inte bra, men det finns i dag inget alternativ som är färdigt för användning, säger Stefan Hildingsson, fritidschef i Umeå.

Under torsdagen berättade vi att Miljöpartiet vill byta ut gummit i konstgräsplanerna till något miljövänligare. Nu är konstgräsplanerna fyllda av söndermalna bildäck, och enligt Stefan Hildingsson har påverkan på både människor och miljö oroat på flera sätt.

– Först kom larm om att målvakterna fick cancer i högre grad än andra spelare, för att de slängde sig. Sedan undersöktes hur mycket miljögifter som läckte ut i naturen. Nu är den stora frågan mikroplasterna från gummit som läcker ut i naturen, säger Stefan Hildingsson.

Olika alternativ testas

Svenska fotbollförbundet letar alternativ. Kork har testats i Borås, utan framgång.

– Det fungerade inte att underhålla eller att spela på, det sviktade för mycket. Det försöket är avbrutet, säger Stefan Hildingsson.

Ett annat alternativ som undersöks är kokosfiber.

– Det handlar inte om vanlig kokos, det skulle nog fåglarna äta upp, utan fibrer. Men det är inte tillräckligt undersökt, säger Stefan Hildingsson.

I september hålls en konferens i Umeå om konstgräsplanernas framtid. Där kanske några svar kommer om hur Umeå ska göra med sina planer och hur det blir med gummigranulatet som finns i Umeås konstgräsplaner, i omklädningsrum och hemma i hallen hos alla fotbollsspelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.