Foto: SVT

MP vill ha kokos på alla konstgräsplaner i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill byta ut alla konstgräsplaner i Umeå, något som skulle kosta miljontals kronor. Men partiet menar att det i dag är så mycket gifter i konstgräset att kostnaden inte spelar någon roll.

– När det gäller människans hälsa måste man satsa, säger Nasser Mosleh (MP).

De flesta konstgräsplanerna innehåller stora mängder mikroplaster som är gjorda av gamla bildäck, och som sprids i naturen. Nu vill Nasser Mosleh, Miljöpartiets gruppledare i Umeå, byta ut nuvarande konstgräsplaner mot ett miljövänligare alternativ.

Han menar att de cirka fyra ton mikroplaster som sprids ut i naturen från konstgräsplanerna ger skadliga effekter på landdjur och fiskar, vilket i sin tur skapar ohälsa hos människan.

LÄS MER: Kommunens svar på MP:s kokoskrav: Inte aktuellt

Vill se kork eller kokos på planerna

Nya konstgräsplaner planeras i Umeå kommun och Miljöpartiet ska aktivt arbeta för att kommunen ska välja miljövänligare alternativ som finns på marknaden. Alternativ där man ersatt mikroplasterna med till exempel kokos eller kork.

– Det finns redan i vår budget för 2018 att vi ska minska användningen av plast för att det påverkar vår natur och klimat på fel sätt, säger Mosleh (MP).

Men det här skulle ju kosta miljontals kronor?

– När man ska prioritera och investera i ekosystemet ska man inte fråga efter kostnaden. När det gäller hälsan för människan måste man satsa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.