Foto: SVT

Betalade tusentals skattekronor till falska fakturor

Uppdaterad
Publicerad

Robertsfors kommun kastade 60.000 kronor av skattebetalarnas pengar i sjön genom att betala fakturor som sen visats sig vara falska.

Det hela uppdagades först när kommunen kontaktades av Ekobrottsmyndigheten. ”Detta är mycket beklagligt”, säger kommunchefen.

Företagsnamnet var likt en av kommunens leverantörer och utan noggrannare kontroll betalade Robertsfors kommun fakturor på 60 000 kronor. Pengarna gick till ett blufföretag.

Det hela kom fram först efter att kommunen kontaktats av Ekobrottsmyndigheten. Kommunen är en av flera företag och organisationer som betalat till blufföretaget.

– En tjänsteman har beslutsattesterat fakturor med snarlikt företagsnamn som en av våra leverantörer och med ett i sammanhanget rimligt fakturaunderlag. Detta är mycket beklagligt, säger kommunchef Karin Ahnqvist i ett pressutskick.

Nu lovar hon att de ska gå igenom sina attesteringsrutiner och informera personalen om risken med bluffakturor för att det inte ska upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.