Stefan Hildingsson, fritidschef på Umeå kommun. Foto: TT/SVT

Kommunen efter kritiken: ”Förstår att de brinner för sina frågor”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med årsmötet för Umeå skidallians fattades beslutet att upplösas. Nu svarar kommunen bland annat på kritiken om att det inte funnits förutsättningar att fullfölja uppdraget om att främja skidåkningen i Umeå.

Tidigare i veckan meddelade Umeå skidallians, bestående av IFK Umeå, Täfteå IK och Röbäcks SK, att de upplöses. De riktade skarp kritik mot kommunen för att motarbeta skidsportens utveckling.

– Kommunens beslut om att placera ett fotbollstält på Umeå Energi Arena Sol var droppen för skidalliansen, säger Röbäck SKs ordförande Mikael Åhl i ett pressmeddelande.

– Beslutet fråntar skidsporten i Umeå möjligheten att ha en skidstadion på området. Umeå skidallians har länge arbetat för att utveckla Gammlia med en skidstadion vintertid. Att arrangera större tävlingar ”mitt i stan” har varit en unik möjlighet för Umeå. Tyvärr är detta nu ett minne blott, säger Mikael Åhl.

”Förutsättningarna ser likadana ut”

Man fortsatte att kritisera Umeås anläggningar för att i dagsläget inte leva upp till kraven som skidförbundet har när det kommer till att anordna internationella och nationella tävlingar, vilket Stefan Hildingsson som är fritidschef på Umeå kommun inte håller med om.

– Förutsättningarna ser likadana ut som de gjorde vid SM 2017. Skulle det bli en stor tävling går den att genomföra på Gammlia precis som tidigare, säger Hildingsson till SVT.

Tillfälliga lösningar

Skidalliansens kritik gällande kommunens beslut att sätta upp ett fotbollstält på Umeå Energi Arena Sol tycker inte Hildingsson håller. Han menar istället att tältet är flexibelt och att det går att ordna tillfälliga lösningar:

– Tältet kan ju plockas bort vid större skidtävlingar på Gammlia, men det beror helt på när tävlingen blir av. Det är ju även en fotbollsarena, och det har det alltid varit. Och skidalliansens kritik om att man inte gör Gammliavallen till ett permanent skidstadium har inte ens varit en diskussionsfråga, säger han.

– Jag förstår helt att man inom skidalliansen brinner för sina frågor, men det gäller att hitta en så klok lösning som möjligt för att tillgodose alla andra behov som finns, avslutar Stefan Hildingsson.

SVT har sökt företrädare för Umeå skidallians för en kommentar, men de har inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.