Foto: SVT

Kommunen skuldsätter sig för att miljardinvestera

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun har tagit första lån på över 30 år. En av Sveriges rikaste kommuner ska miljardinvestera de närmsta åren och sätter sig i skuld.

När kommunledningen under tisdagen presenterade årets budget är det 3,5 miljarder kronor som ska investeras åren 2018 till 2022. 

– Det är en väldigt hög investering per capita, säger kommunalrådet Lorents Burman (S). 

Stora poster är bland annat skolor som ska byggas, nytt kulturhus, ny vattenförsörjning, markexploatering och de egna vattenkraftverken. Men bara dryg hälften (56%) görs med egna pengar. Resten blir lån. 

– Trots investeringen är soliditeten väldigt starkt, då kan vi sänka överskottsmålet tillfälligt, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

”Prioritering på skola och omsorg”

Ja, Skellefteå brukar se till att göra ett överskott på 1,5 procent, men det sänks tillfälligt under året till 1 procent. I reda pengar innebär det 20 miljoner kronor att fördela till förvaltningarna. 

Kommunalrådet presenterar en allt äldre befolkning och urbaniseringen som de stora utmaningarna för kommunen.  

– Det här är en budget med en klar prioritering på skola och omsorg, säger Lorentz Burman. 

Övriga partier, förutom Vänsterpartiet, kommer att presentera sina skuggbudgetar i morgon onsdag. 

– Vår budget liknar Socialdemokraternas, men med extra allt, säger gruppledare Agneta Hansson (V).

Moderaterna inte nöjda

Moderaternas reaktion efter dagens dragning är att satsningarna på skolan fortfarande inte räcker. 

– Börjar man räkna på skolans kostnadsökningar äts tillskottet upp. Då blir det ingen faktisk satsning på skolan, säger gruppledare Andreas Löwenhöök (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.