Norsjö kommuns tillväxtchef Beatriz Axelsson menar att små kommuner behöver kunna hantera kontanter. Därför vill kommunen nu bli betaltjänstombud. Foto: Pressbild/TT

Kommunen vill ta över kontanthanteringen i Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Swedbank la ner sitt kontor i Norsjö arbetar nu kommunen med att hitta lösningar för kontanthantering för bland annat företag.

Nästa vecka ska politikerna i allmänna utskottet ta ställning till om kommunen själv ska bli betaltjänstombud.

– Vi måste försöka hitta bra lösningar för våra entreprenörer och föreningar som behöver kunna hantera kontanter, konstaterar tillväxtchef Beatriz Axelsson.

Norsjö tittar nu på olika lösningar. En kan vara att enbart ha en servicebox där företagare till exempel kan sätta in pengar, en annan lösning är att ha en kombinerad servicebox/uttagsautomat.

I vilket fall som helst behövs ett så kallat betaltjänstombud som står som avtalspart och i tjänsteskrivelsen (som utgör grunden för politikernas beslut) ställer sig kommunen positiv till det om man får full kostnadstäckning.

”Små kommuner behöver kunna hantera kontanter”

Norsjö kommun har via Länsstyrelsen sökt medel hos Post- och Telestyrelsen för detta.

– I Sverige är vi väldigt digitala men våra turister från andra delar av Europa är inte det och det är också ett skäl till varför vi i små kommuner behöver kunna hantera kontanter, säger Beatriz Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer