Hör handlaren om problemen som uppstår när serviceboxarna försvinner. Foto: SVT

Företagare tvingas åka sju mil för att sätta in pengar på banken

Uppdaterad
Publicerad

Vissa kommuner i Västerbottens län tappar sina serviceboxar som används bland annat för att banka kontanter.
Det innebär att vissa företagare tvingas åka sju mil för att sköta bankärenden.
– För oss är det inte rimligt, säger Bengt Jonsson, handlare i Åsele.

Åsele och Dorotea kommun tappar sina serviceboxar då bankerna lämnar kommunerna. För företagen innebär detta att man tvingas åka långt för att göra bankärenden.

– För oss är det inte rimligt att köra sju mil till Vilhelmina. Det finns inget miljötänk i det, säger Bengt Jonsson, en av handlarna som nu genom Åsele köpmannaförening kallat kommun, bank och företaget Loomis till ett möte för att diskutera eventuella lösningar på orten.

”Det är utvecklingen”

När bankerna stänger finns inte längre en given plats för den typen av serviceboxar. Kontanthanteringsbolaget Loomis som har hand om serviceboxarna söker nu nya lösningar. Men det brinner lite i knutarna eftersom boxarna tas bort redan till den sista december.

– Det är utvecklingen på flera mindre orter i hela Sverige, säger Stefan Johansson som är marknads- och försäljningschef för Loomis.

Hoppas att handlare går samman

Även i Norsjö och Sorsele kommer serviceboxarna försvinna senare under vårvintern av samma anledning.

– Vi hoppas på en lösning där flera handlare går samman och delar på kostnaderna och att en av dem kan står för ytan där vi kan installera en ny typ av box, säger Stefan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer