Elin Eriksson är integrationsutvecklare länsstyrelsen i Västerbotten. Foto: SVT, Julia Hedlund

Kommuner vill ta emot fler flyktingar – men lagen sätter stopp

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Västerbotten vill ta emot fler nyanlända – men hindras bland annat av bosättningslagen. Hårdast drabbas de små kommunerna.
– Flera kommuner har fått problem och det höjs röster från många olika håll att se över systemet, säger Elin Eriksson, integrationsutvecklare.

Tidigare var det frivilliga överenskommelser mellan kommuner som avgjorde hur många flyktingar man tog emot. Det fanns inget tvång och blev ingen konsekvens om man inte levde upp till överenskommelsen. Detta ledde till att vissa kommuner tog emot många flyktingar – och andra inga alls. 

Flyktingkrisen 2015 innebar att antalet flyktingar till Sverige och Europa ökade kraftigt. Regeringen beslutade därför att alla kommuner skulle vara med att dela på ansvaret, enligt bosättningslagen.

– Bristerna i det tidigare systemet var extremt påtagliga, säger Elin Eriksson, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Västerbotten.

”Småkommunerna beroende”

Men lagen har gjort att små kommuner nu får ta emot väldigt få flyktingar. De senaste åren har det också varit en minskad tillströmning av asylsökande – och det är nu en kamp om flyktingarna bland vissa kommuner.

– Många av våra småkommuner är beroende av att folk anvisas dit. Det är väldigt många kommuner som vill ha högre mottagande men lagen ger inte möjlighet till att ta emot fler på anvisning, säger Elin Eriksson.

I Västerbotten vill samtliga kommuner, enligt länsstyrelsen, ha ett högre mottagande av nyanlända. Men antalet nyanlända som anvisas kommunerna har minskat avsevärt de senaste åren: 2017 var Västerbottens länstal 915 personer och 2019 är det 320.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.