Konkurrensverket om Skelleftebuss: ”Bolaget snedvrider konkurrensen”

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket stämmer det kommunala bolaget Skelleftebuss för att bolaget har hindrat andra bussbolag från att verka och växa på marknaden för beställningstrafik.

Det skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Enligt en regel som infördes i konkurrenslagen 2010 kan konkurrensbegränsande verksamhet förbjudas av domstol på talan av Konkurrensverket.

– Kommunala företag ska enligt lagen inte agera på ett sådant sätt att det begränsar konkurrensen för fristående företag. Att sätta konkurrensen ur spel och slå undan benen för privata företag är inte en uppgift för en kommun, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Hämmar utvecklingen

Den beställningstrafik mot privata kunder som Skellefteåbuss ägnar sig åt är inte tillåten enligt konkurrenslagen eftersom den hämmar utvecklingen av en effektiv konkurrens, skriver Konkurrensverket i sitt pressmeddelande. Verksamheten ligger utanför en kommuns kompetensområde och kan därför förbjudas.

Konkurrensverket har nu lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt med krav att domstolen ska besluta att Skelleftebuss ska förbjudas att bedriva beställningstrafik där någon annan än Skellefteå kommun är beställare.

Skärpt lagstiftning

Sedan skärpningen av konkurrenslagen förra året har Konkurrensverket fått information om ett flertal fall där kommuner och statliga myndigheter bedriver säljverksamhet på ett sådant sätt att det kan misstänkas att konkurrensen snedvrids eller hämmas och fristående företag drabbas negativt. I flera fall har myndigheter och kommuner självmant ändrat sina beteenden.

– Kommuner eller statliga myndigheter ska inte bidra till att försämra konkurrensen. Offentliga aktörer har ett ansvar för att den verksamhet de bedriver inte sätter konkurrensen ur spel. Det är därför vi nu tar steget och går till domstol för att sätta stopp för Skelleftebuss beställningstrafik mot privata kunder, säger Dan Sjöblom.

Få uppdrag enligt Skelleftebuss

På Skelleftebuss hävdas att beställningstrafiken idag är en mycket marginell del av verksamheten. Men redan tidigare har bussbolaget tvingats sluta marknadsföra sina beställningstrafik.

– Vi menar att det nu ligger inom ramen för den kommunala kompetensen, säger Carina Dagbro (S), ordförande Skelleftebuss.

Enligt henne är det idag mest olika idrottslag som beställer bussar från Skelleftebuss.

Att bli stämda i domstol av konkurrensverket ger inga omedelbara förändringar för den som vill beställa en buss.

– Vi står fast vid våran synpunkt. Nu får frågan prövas av tingsrätten.

Liselott Holm / Patrik Samuelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.