Foto: SVT

Körde turisttåg kraftigt berusad

Uppdaterad
Publicerad

Turisttåget inne på Lycksele djurpark kördes av en chaufför som var kraftigt berusad. Chauffören hade 1,4 promille alkohol i blodet och tåget hade 15-20 passagerare.

Tåget som kör en sträcka på cirka 2,5 kilometer använder även de små vägarna på djurparken där fotgängare brukar vistas.

Många barn åkte tåget

Många av parkens besökare är barn.

– Det är ju helt vansinnigt och fruktansvärt. Det är sådant som bara inte får hända, säger Björn Bjärnbo, service- och underhållsansvarig på djurparken som bland annat ansvarar för tåget.  

–  Aldrig under mina 23 år har det tidigre hänt. Det var en traumatisk upplevelse för personalen och det är tragiskt för personen i fråga.

Enligt Björn Bjärnbo skedde detta under sommarsäsongen. Chauffören var en säsongsarbetare som inte arbetat på parken tidigare.

– Vi fick indikationer över att vår chaufför luktade sprit. Då plockade vi in honom omgående på kontoret och tillkallade polis, säger Irene Sjögren, VD Lycksele Djurpark.

– Han fick gå omgående. Han fick lämna tåget på plats, berättar Björn Bjärnbo.

Inte första gången

Chauffören förekommer sedan tidigare i belastningsregistret och har bland annat dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri 2005.

Mannen döms nu för grovt rattfylleri till skyddstillsyn med samhällstjänst i 40 timmar. Han ska dessutom fullfölja de insatser som frivården och socialtjänsten anser.

Straffet motsvarar även denna gång en månads fängelse.

Han var sedan tidigare dömd för grovt rattfylleri. Hur kommer det sig att han fick köra det här tåget då?

–  Vi tittar inte på polisregister när vi anställer kort, utan de visar upp sitt körkort, säger Sjögren.

Kommer ni nu ändra era rutinerna när det gäller anställningar?

–  Vi har fått oss en tankeställare. Vi anställer över 40 stycken under sommaren och de som har den här arbetsuppgiften kommer vi  garanterat att granska betydligt mera hädanefter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.