Två kor hamnade i en myr och lyckligtvis räddas senare. Foto: Privat

Kossor på rymmen – ägarna letar för fullt

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsförmiddagen rapporterade polisen om att 76 kor hade rymt från en gård i Kulbäcksliden i Vindeln. Nu berättar Annethe Nilsson, vars make äger djuren, hur hon och familjen har letat och fortfarande letar efter de bortsprungna djuren.

Tidigare under lördagen rapporterade polisen att ett stort antal kor hade rymt från en gård i Vindeln. Totalt rörde det sig om 76 djur och under förmiddagen hittades 16 stycken av de nere på E12 vid Hednäs. Polisen har därefter meddelat Trafikledningscentralen att gå ut med en varning att trafikhinder kan uppstå i närheten av vägen.

För Annethe Nilsson och hennes familj kunde dagen börjat bättre, det är nämligen deras djur som nu är på rymmen.

– Vi har ingen aning när de försvunnit, de har rymt och måste ha blivit skrämda av något djur eller flygplan. De är flockdjur så kutar en kutar alla de är dessutom ungdjur och förstagångsdjur som aldrig varit ute tidigare.

Har letat hela dagen

Annethe berättar att de upptäckte att djuren var borta på morgonen och sedan dess har de varit ute och letat.

– Jag blev uppringd av min man som sa att vi skulle göra oss redo. Från början var vi 16 stycken som var ute och letade nu är vi 9 men vi ska försöka ringa in fler. Polisen har fått uppgifter att höra av sig till mig att om de får in trafikolycka med ko så får de gärna meddela och kontakten med dem har varit väldigt bra, berättar hon.

Vid 14-tiden saknades fortfarande 50-60 djur från gården men man hoppas på att hitta igen alla. En timme senare hade ytterligare åtta stycken kor återfunnits.

Gick ner sig i myr

– Det var ju inte det här vi hade tänkt göra idag, vi hade egentligen tänkt att avsluta vårarbetet. Vi har hittat igen 16 stycken som vi säkrat och en till som tagit sig till försöksparken. De första vi hittade hade sprungit åtta kilometer och de var ganska medtagna för det var varmt, berättar Annethe Nilsson.

Vid halv 16-tiden fick SOS in ett larm om att ett av de bortsprungna djuren har fastnat i en myr och räddningstjänsten larmades till platsen. Det visade sig vara två kor som gått ner sig i myren. Räddningstjänsten kunde hjälpa till att få upp den ena, och den andra lyckades ta sig loss för egen maskin.

Vid 19-tiden var 23 djur återfunna och ihopsamlade, och ett till var lokaliserat.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.