• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kostchefen och skolchefen i Lycksele om den stormiga tiden, och hur den nya måltidspolicyn kommer märkas på tallrikarna. Foto: Lukas Deininger/SVT

Läxan efter skolmatsstormen i Lycksele: ”Ingen mer vegetarisk vecka”

Uppdaterad
Publicerad

En vegetarisk dag i veckan och ett menyråd där elever får tycka till om maten. Det är två av förändringarna i Lycksele efter den hatstorm som blossade upp i höstas rörande skolmaten.

– Jag kommer inte att göra en helvegetarisk vecka igen, säger kostchefen Klaus Dudenhöfer.

När en grönare matsedel skulle införas på skolorna i Lycksele hände det. Personal på Tannbergsskolans centralkök och deras anhöriga utsattes för hat och hot. Nu tas gemensamma omtag och eleverna kan påverka matsedeln på ett nytt sätt genom att de kan ingå i en grupp som får tycka till.

– Vi har inte förstått att det här skulle väcka så stora känslor, säger skolchefen Ellinor Häreskog och fortsätter:

Skolmaten i Lycksele

– Vi har inte varit eniga om vad vi har för gemensamt uppdrag inom kommunen.

Personal vittnade om saknat stöd från skolan

Med den nya måltidspolicyn som kommunfullmäktige har beslutat om förra veckan får även skolväsendet ett större ansvar och frågor kring hållbarhet och hälsa ska ännu mer ingå i undervisningen.

Kostenheten har dessutom bokat in sig på lärarnas arbetsplatsträffar för att förklara den nya matsedeln, då kökspersonalen tidigare har vittnat om saknat stöd från pedagoger och rektorer.

– Förhoppningsvis får vi fler med oss, säger kostchefen Klaus Dudenhöfer.

Mer förberedda och eniga

Både kostchefen och skolchefen är överens om att de är mer förberedda för att införa hållbar, hälsosam och närproducerad mat som är lagad från grunden.

– Vi är mer enade nu och har diskuterat igenom frågor och kan agera klokt kring det här, säger Ellinor Häreskog.

I klippet berättar bland annat kostchefen Klaus Dudenhöfer hur den nya måltidspolicyn kommer att märkas på tallrikarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmaten i Lycksele

Mer i ämnet