Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kocken Ricard Bergström på Tannbergsskolans centralkök i Lycksele har fått tillbaka glädjen och yrkesstoltheten när skolmaten ska lagas mer från grunden igen. Foto: SVT/Lukas Deininger

Glädjen tillbaka i Lyckseles skolkök – kocken: ”Jag är peppad”

Uppdaterad
Publicerad

Kökspersonalen i Lycksele utsattes för en rejäl kritikstorm med personliga påhopp när matsedeln ändrades till mer vegetarisk och ekologisk under hösten.

Nu har politikerna i fullmäktige tagit ett omtag och klubbat en ny måltidspolicy. Arbetsglädjen är tillbaka hos kocken Ricard Bergström.

– Nu känns det som att uppbackningen är solid, säger han.

Den nya måltidspolicyn innebär att maten ska lagas mer från grunden igen, vilket har gjort att yrkesstoltheten hos kocken Ricard Bergström och hans kollegor är tillbaka. Han har varit kock i över tio år och lagar tillsammans med arbetskamraterna upp till 2 800 portioner per dag.

– Som kock är man som en musiker. Det är ett skapande yrke, säger han.

Skolmaten i Lycksele

Försiktigt förändringsarbete

Som ett första steg försöker kockarna nu att minska köttandelen i maträtter med att blanda i baljväxter, som bönor, utan att det märks på smaken. När SVT var på besök i Lycksele innehöll tacogrytan nästan 20 procent bönor.

– Just i det här fallet när det är mexikanskt mat är det absolut ingen nackdel med lite bönsmak, det blir totalt autentiskt, säger Ricard Bergström.

På så sätt tror kostenheten på Lycksele kommun att klimat- och hållbarhetsmålen kan ökas utan att elevernas matvanor förändras på en gång utan på ett mer långsiktigt sätt.

I klippet ovan berättar Ricard Bergström om den tuffa tiden i höstas och hur han tänker kring framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmaten i Lycksele

Mer i ämnet