Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roland Sjögren, kommunstyrelsens ordförande i Lycksele, berättar om vilka konsekvenser den nygamla matsedeln medför Foto: Lukas Deininger/SVT

Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren (KD) om skolmaten: ”Förändringsarbete tar tid”

Uppdaterad
Publicerad

Förändringsarbetet kring skolmaten måste få ta längre tid – detta menar Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren (KD). Det är också anledningen till beslutet att återgå till den tidigare matsedeln efter kritikstormen mot den nya.

– Vi behöver informera mer inåt i våra verksamheter och prata mer med befolkningen, säger Sjögren.

Efter kritik mot den nya matsedeln med mer närproducerad och näringsriktig mat i Lycksele valde kommunen att återgå till förra årets matsedel.

– Utifrån hur det blev med den kritik som kommit och att verksamheten upplevt sig pressad har det här beslutet tagits, säger Roland Sjögren (KD).

Skolmaten i Lycksele

”Måste fortsätta i den riktningen”

Han påpekar också att den information som gått ut kring förändringsarbetet, kan ha varit otillräcklig.

– Det är tråkigt men vi ser att förändringsarbete i den här riktningen kan ta längre tid. Men vi måste fortsätta i den här riktningen, säger Sjögren.

Var det rätt beslut att backa efter en så kort period?

– Det är svårt att säga om det är rätt eller fel men verksamheten upplever att kritiken som kommer är väldigt omfattande och intensiv. Med respekt för det tror jag att man måste acceptera det här beslutet och sedan får vi göra omtag.

”Informera mer inåt”

Den tidigare skolmaten har bestått av mycket hel- och halvfabrikat. Målet är laga mer mat från grunden som är hållbar, närproducerad och näringsriktig.

– Ibland innebär det förändringar i vår livssituation som kanske är lite obekväma men det måste vi också hantera. Vi behöver informera mer inåt i våra verksamheter och prata mer med befolkningen. Det blir också mer stimulans att för kökspersonalen att få laga nya rätter, säger Roland Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmaten i Lycksele

Mer i ämnet