Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skellefteå Kraft har räknat ut hur mycket kunderna kan förvänta sig få i elprisstöd. Foto: SVT/Evelina Dahlberg

Skellefteå Krafts uträkning – så mycket får en normalvilla i norr i elstöd

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen tog regeringen beslut om ett elstöd till hela landet. Den här gången även till elkunderna i norra Sverige.

Kraftbolaget Skellefteå Kraft har skapat en digital elsnurra där deras kunder kan räkna ut hur mycket stöd de kan förvänta sig.

– Man får en uppskattning så det går att ta det i beräkning för sin privatekonomi, säger kraftbolagets avdelningschef för kundutveckling Robert Andersson.

Elstödet som det beslutats om idag för norra Sverige gäller elräkningarna under vintermånaderna november och december.

I den uträkning som Skellefteå Kraft gjort ser det ut som att elkunder som bor i en så kallad normalvilla ska kunna få drygt 3 000 kronor i elstöd för sin elförbrukning under december.

– December var en väldigt dyr månad, särskilt för de som har rörliga avtal, säger avdelningschef Robert Andersson.

Första elstödet redan utbetalt

I veckan som gått ska de allra flesta hushållen i elområde 3 och 4, alltså södra Sverge, ha fått sina pengar från det första elstödet. För en normalvilla i elområde 4 kunde det ge 16 000 kronor. Det var baserat på förbrukningen från oktober 2021 till och med september 2022.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) har en uppmaning som gäller utbetalningarna:

”Om du bor i norra Sverige och ännu inte har anmält ditt konto till Swedbanks kontoregister så uppmanar jag dig att göra det för att du snabbt och säkert ska få ditt elstöd insatt på kontot när utbetalningarna påbörjas under våren 2023”, säger hon i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.