Hus totalförstört i centrala Umeå. Foto: Patrick Trägårdh/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Kraftig brand i centrala Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldre trähus i centrala Umeå började under natten mot söndag att brinna. Huset totalförstördes men ingen person ska ha skadats.

Huset ligger på Västra Esplanaden och larmet kom till polis och räddningstjänst vid femtiden på söndag morgon. Enligt vakthavande befäl fanns det två lägenheter i huset. Samtliga boende är nu identifierade och kontaktade, totalt fyra-fem personer.

För räddningstjänsten handlade det till stor del om att hindra branden från att sprida sig till närbelägna fastigheter.

– I ett första skede fanns det misstankar om att en kvinna kunde vara kvar i huset, men när vi fick kontakt med henne handlade det om att låta huset brinna ner och säkra området, säger räddningsledaren Yngve Isaksson till SVT Nyheter.

Vägen avstängd

Ett stort område runt fastigheten är avspärrat och Västra Esplanaden var under några timmar avstängd i båda riktningarna men vid 8-tiden släpptes trafiken på i norrgående riktning. Polisen är kvar på plats och sköter avspärrningarna, då södergående körfält samt Ridvägen hålls stängd så länge det behövs för räddningstjänstens arbete, som fortfarande pågår nu vid 9-tiden på morgonen.

Bilar förstördes

En av de boende var bortrest men de övriga i huset tog sig ut och fick samlas i en lokal på ett närliggande hotell. De kommer få träffa stödpersonal från kommunens så kallade Posum-grupp under dagen. Intilliggande fastigheter evakuerades också men elden har inte spritt sig till dem.

– Det blir ju väldigt varmt så fasaden kan vara svedd. Men det är fyra bilar och en moped som strök med också, berättar vakthavande polisbefäl Simon Wormö.

Det är i nuläget oklart hur branden startade, men polisen ska ha inlett en förundersökning om grov mordbrand. Utredningspersonal är på plats och undersöker om det finns vittnesuppgifter med mera.

Uppdatering kl 10:55

SVT Nyheter pratar med räddningsledare Yngve Isaksson som just lämnat insatsen. Han berättar att tre man är kvar på plats för eftersläckningsarbete. Trafiken kan nu passera längs Västra Esplanaden i ett södergående körfält, och övriga gator har också öppnats upp.

– Nu ska vi försöka få dit en grävmaskin för att lyfta bort ett plåttak som lagt sig som ett lock. Får vi bort det kan vi släcka mera, säger Isaksson.

Mordbrandsrubricering ”rutin”

En inledande bedömning görs idag av polisens kriminaltekniker men resterna av huset är fortfarande för heta och potentiellt hälsofarliga för närmare undersökning. På måndagen kommer en polistekniker med särskilda kunskaper fortsätta, berättar jourhavande förundersökningsledare Mats Bruhn.

– Jag har inlett en förundersökning om grov mordbrand. Det är rutin, för att jag skall kunna vidta vissa åtgärder i undersökningen, säger han.

Rubriceringen ”grov” beror på det omfattande ekonomiska värdet i fastigheten.

– Vi har inget som tyder på att någon specifik person tänt på, fortsätter Bruhn. Men det krävs ju en brandorsak och det kan vara en olyckshändelse, vårdslöshet, elfel eller mordbrand.

”Bra att jag inte var hemma”

Lina Tellström bodde i den lilla lägenheten i fastigheten, och hon befinner sig i Stockholm. Nyheten om att hennes hem totalförstörts i branden är jobbig men hon kan ändå se en positiv vinkel.

– Bra att jag inte var hemma, det är ju trots allt bara materiella ting, säger hon.

Lina Tellström får nu flytta hem till sin mamma tills hon kan ordna eget boende igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer