Den våldsamma branden på återvinningsföretaget i Skelleftehamn orsakade kraftig rök. Se fler bilder i bildspelet! Foto: Martin Marklund

Kraftig brand i hög med elektronik i Skelleftehamn – VMA skickades ut

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen började elektronikskrot på industriområdet i Skelleftehamn brinna. Branden orsakade kraftig rökutveckling och boende i området varnades.

Klockan 15:15 inkom larm till SOS om en brand vid Järnvägsleden i Skelleftehamn. Branden var intill järnvägsspåret, vid återvinningsföretaget Kuusakoski. Räddningstjänst har arbetat med släckning av branden under eftermiddagen och kvällen. Det finns inga uppgifter om personskador.

Allmänhet varnades för röken

Vid 18.30-tiden gick räddningstjänsten ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, i Skellefteå, och varnade för röken. På lördagskvällen drogs VMA tillbaka sedan räddningstjänsten fått branden under kontroll.

Släckte med gödselspridare

Under släckningen tog räddningstjänsten även hjälp av en entreprenör. Det var Martin Marklund, ägare till Strema AB, som fick göra ett avbrott i gödselkörningen till bygdens lantbrukare för att hjälpa till att släcka med hjälp av traktor och tunna.

Brandorsak: ”Troligtvis ett batteri”

Högen med uppskattningsvis hundra ton elektronik ska tas om hand efter helgen. Enligt anläggningens kommunikationschef, Kristin Wallin Hägglund, utlöstes branden troligen av ett batteri som legat kvar bland elektronikskrotet.

– Batterier blir svårare och svårare att hitta, därför missades nog ett batteri och det är vår största risk inom säkerhet, säger hon.

I och med att batterier blir mer och mer svårupptäckta menar Kristin Wallin Hägglund att risken för sådana här bränder ökar och att återvinningsföretaget hela tiden jobbar med att utveckla rutiner och system för att förhindra och hantera dessa här situationer.

Röken från branden i Skelleftehamn syntes vida omkring. Foto: Håkan Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.