Såhär kan en skarvning av kraftledningslinor med hjälp av detonationsskarvar se ut. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: J Silvenord

Kraftiga smällar i Umeå – sprängning av kraftledning låg bakom

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen hördes två kraftiga smällar i Umeå. Det står nu klart att det var detonationer från ett planerat arbete på en kraftledningslina vid Söderslättsområdet som orsakade dem.

Flera personer i Umeå har hört av sig om kraftiga smällar i Umeå.

– Det lät som en stor detonation, säger en person som kontaktar SVT på tisdagseftermiddagen.

En annan som hört ljudet beskriver det som ”en jävla smäll” i riktning norr om Mariehem. Även i Röbäck har man hört smällen.

”Kraftig smäll så hela huset skakade kändes”, skriver en person på sociala medier.

”Smäller rätt bra”

Det står nu klart vad som orsakade de höga smällarna, som hördes över stora delar av Umeå. Ett företag har utfört ett planerat arbete på en kraftledning vid Söderslättsområdet, där man använt sig av detonationsskarvar.

– De smäller rätt bra, konstaterar en person som jobbar på det aktuella företaget.

Polisen i Umeå fick under eftermiddagen ta emot många samtal om smällarna. De hade blivit underrättade om arbetet innan detonationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.