Foto: SVT

Liftarna stängda i Kittelfjäll igen – ”bra väder för sällskapsspel”

Uppdaterad
Publicerad

Det hårda vädret i fjällvärlden har drabbat Kittelfjäll hårt med kraftiga vindar och betydande lavinfara. Liftarna stängdes på måndagen och öppnades på tisdagen – men stängdes återigen på onsdagen.

På måndagen stod den största delen av Kittelfjälls skidanläggning stilla. På nyårsafton kunde man öppna liftarna igen, men på nyårsdagen blåser det 20 meter per sekund och betydande lavinfara råder – så liftarna är stängda igen.

– Det är bra väder för att hålla sig inomhus och spela sällskapsspel, säger snö- och lavinteknikern Julle Julin.

Innan man kan öppna igen måste lavinerna sprängas bort, något som man får avvakta med på grund av väderläget och den dåliga sikten.

– Vi har ett gediget jobb framför oss att spränga anläggningen, men vi öppnar inte vårt skidsystem om vi inte har en säker skidåkning.

Bjuder gästerna på kaffe och godis

I och med att liftarna är avstängda så finns mycket personal på plats tillgänglig, som i stället kan arbeta med att vara ute och informera gästerna om läget.

– Och vi bjuder på lite godis, kaffe och choklad för att hålla humöret uppe, sa Julle Julin till SVT i måndags.

Enligt Julle Julin är de allra flesta gäster förstående inför situationen. Även om de flesta är sugna på att fara ut till fjälls så framhåller han att man inte bara utsätter sig själv för en risk – utan också fjällräddningens personal som måste åka ut i det dåliga vädret.

– Absolut ska man aldrig tveka på att ringa om man anser sig behöva hjälp, men man kanske ska tänka efter lite grann innan man ger sig ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.