Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fiskerikonsulenten Tony Söderlund om besvikelsen efter den bekräftade kräftpesten. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Kräftpest kvar i Skellefteälven: ”Lite av en besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Kräftpesten finns kvar i Skellefteälven – detta har konstaterats efter att testkräftor som placerats ut i älven dött.

– En majoritet av kräftorna dog. De högst upp i älven var smittade. Det är lite av en besvikelse, säger Tony Söderlund, fiskerikonsulent på Skellefteå kommun.

Efter tips om en stor mängd döda kräftor i Skellefteälven förra året uppmärksammades ett omfattande utbrott av kräftpest.

– Under förra året slog kräftpesten ut i princip hela kräftbeståndet i Skellefteälven. I år hade vi som ambition att undersöka om vi har har kvar kräftpest och flodkräftor, säger Tony Söderlund, fiskerikonsulent på Skellefteå kommun.

Kräftpest i Skellefteå

Placerade ut flodkräftor i burar

Ett 40-tal kräftor sattes ut på ca 15 olika platser i Skellefteälven. När burar med kräftorna togs upp kunde man konstatera att en majoritet hade dött, samtliga skickades på analys.

– En majoritet av kräftorna dog, vi hade kräftor i burar under lång tid vilket kanske inte var en optimal miljö för kräftorna. Men det var endast de högst upp i älven som var smittade av kräftpest, säger Tony Söderlund.

Kampen mot smittan fortsätter

Just nu förs en dialog med länsstyrelsen och fiskevårdsområdsföreningar längst Skellefteälven om nya testutsättningar längre upp i älven.

– Eftersom källan just nu verkar finnas högre upp än vi tidigare har letat så behöver vi göra ytterligare undersökningar, säger Tony Söderlund.

Allt som varit i kontakt med vattnet i älven kan sprida smittan vidare, därför fortsätter restriktionerna att gälla framöver.

Hör fiskerikonsulenten om besvikelsen efter den bekräftade kräftpesten i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kräftpest i Skellefteå

Mer i ämnet