Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är oroväckande att alkohol och tobak ökar” – socialpedagogen Helena Lundqvist om Vindelälvsskolans förebyggande arbete. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Krafttag mot alkohol och droger bland unga i Sorsele: ”Ser en ökning”

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av alkohol och droger ökar bland unga i Sorsele, enligt en undersökning som Vindelälvsskolan gjort. Genom en temadag har eleverna informerats om riskerna.

– Det är oroväckande, säger Helena Lundqvist, socialpedagog.

På Vindelälvsskolan i Sorsele har elever under en temadag på skolan informerats om riskerna med alkohol och droger i förhoppning om att användandet ska minska.

– Vi har i vår årliga enkätundersökning sett att användandet av alkohol och tobak bland unga ökat de senaste fem åren. Genom ANDT-dagen (alkohol, narkotika, doping, tobak) vill vi jobba förebyggande, säger Helena Lundqvist.

Enkätundersökningen visar att 20 procent av eleverna känner någon i sin ålder som använt narkotika. Foto: SVT Grafik

Pedagogen: ”Tar elevernas svar på allvar”

Enkätundersökningen visar att 20 procent av eleverna mellan åren 2018-2023 i snitt har svarat att de känner någon i sin ålder som använt narkotika. 12 procent som svarat att de känner någon som kan erbjuda narkotika.

– Vi är många som vill att våra ungdomar ska må bra. Vår förhoppning med dagen är att eleverna ska våga stå emot grupptryck, säger folkhälsosamordnaren Josephine Gabrielsson.

ANDT-dagen är ett samarbete mellan skolan, polisen, kultur och fritid samt individ- och familjeomsorgen på kommunen.

I klippet ovan: Helena och Josephine om ANDT-dagen och skolans förebyggande arbete mot alkohol och droger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleverna Moa Granberg, Tove Lindberg och Murad Isak om skolans förebyggande arbete mot alkohol- och droger. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.