Foto: SVT

Sexhandeln i Umeå kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Polisens granskning visar att Umeå vissa dagar varit fjärde ort i landet när det gäller antalet prostituerade som säljer sex på nätet.
Nu ska polisen kartlägga sexköpare och prostituerade i Västerbotten.
– Det finns ett stort mörkertal, säger Pär Danielsson.

Polisen har under sin kartläggning påträffad mestadels personer från länet, men också dem som reser genom Umeå enbart i syfte att sälja sex. Totalt rör sig om både män och kvinnor, och vissa av dem är även minderåriga.

Sker via internet

Vissa dagar, när många kringresande prostituerade varit på plats, har Umeå, på en av de hemsidor där sexuella tjänster erbjuds, varit fjärde ort i landet. Efter storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det går i vågor med de kringresande, de rör sig över hela landet och Umeå är en relativt stor stad, så det är klart att de söker sig hit också, säger Pär Danielsson. 

Merparten av all försäljning sker främst via nätet.

– Vi har ju vetat och förstått att Umeå inte är förskonat kring den här problematiken, och ju mer vi kartlade ju mer förstod vi behöver göra något, och så ska det bli nu.

Ny satsning

I polisgruppen ska man arbeta mot prostitution, både med hjälp av yttre och inre spaningar. Genom att kartlägga Umeå med omnejd hoppas man få en tydligare bild av förekomsten av sexhandel – en satsning som man aldrig tidigare gjort.

– Det är nytt att vi har börjat kraftsamla emot detta. Vi har jobbat en tid med att skapa oss en uppfattning och att kartlägga problemet, så det är relativt nytt, säger Pär Danielsson, polis i Umeå.

Nu hoppas man att den nya satsningen ska resultera i att fler kan gripas och att fler kan få hjälp att sluta sälja sex.

– Vi vill försöka nå fram till de här kvinnorna och männen som bor i Umeå och försöka se om vi kan hjälpa dem om de vill ha vår hjälp att komma i kontakt med andra myndigheter och instanser så att de själva kans luta att sälja sex, sen kommer vi att lagföra kvinnor och män som köper sexuella tjänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer