Här arbetar brandmännen med att släcka den brinnande gårdsbyggnaden på Kriminalvårdens anstalt i Umeå. Foto: SVT

Anstalt i Umeå får kritik efter brand

Uppdaterad
Publicerad

Förra året inträffade en brand på anstalten i Umeå. Kriminalvården har utrett händelsen och har hittat flera brister som förvärrade situationen.

Den brand som utbröt på kriminalvårdsanstalten i Umeå i juli var årets mest omfattande brand för kriminalvården. Det fastslår myndigheten efter att ha granskat händelsen. Anstalten jobbar fortfarande med att sanera efter branden och det finns stora behov att att utbilda personalen menar Kriminalvården.

Utredningen slår fast ett antal brister som ledde till att branden kunde utvecklas så långt. Branden startade troligtvis på grund av att en hög med sängkläder hade lämnats i ett klädförråd, nära en oskyddad lampa.

När det första fellarmet utlöstes så kontrollerade heller inte personalen larmet på rätt sätt.

Fasansfullt scenario

Kriminalvårdens utredning visar att det funnit stora brister i personalens kunskapsnivå och att anstalten hade dålig ordning på sin brandskyddsdokumentation.

– Vi behöver säkerställa att samtliga medarbetare har koll på rutinerna, säger kriminalvårdschef Diana Holma.

”Ett fasansfullt scenario”

Branden uppstod i en extern byggnad där inga människor vistades. Kriminalvården måste ha extra hög brandsäkerhet eftersom sitter inlåsta på antalterna.

– Det är ju ett fasansfullt scenario. Det man gjorde här var ju in första hand att säkerställa ifall det brinner i bostadsavdelningen. Det gjorde det ju inte. Men hade man haft bättre koll på systemen så hade man kanske sett det tidigare, säger Diana Holma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.