Foto: SVT

Kriminalvården erkänner brister i JO-anmälan

Publicerad

En kvinna i som utsattes för ett rån fick sina personuppgifter skickade till en av rånarna. Händelsen anmäldes till JO. Nu har kriminalvården yttrat sig i saken.

Det var den blankett som en målsägande fyller i som skickades fel. Den skulle ha sänts till Ersbodaanstalten i Umeå – där en av de dömda männen avtjänade sitt straff – men skickades istället direkt till den dömde.

Kriminalvården har utrett händelsen och konstaterar att det brustit i rutinerna för posthanteringen vid anstalten där rånaren sitter.

Anstalten har efter det inträffade sett är rutinerna för att det inte ska kunna hända igen. Vidare skriver Kriminalvården i sitt yttrande till JO att kvinnan kan begära skadestånd, men måste då yrka detta hos myndigheten, som då tar ställning till skadeståndsanspråket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.