Foto: Polisens förundersökning

Trio filmade när de tog stryptag och sparkade medvetslös – nu döms männen

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män, 17,19 och 20 år gamla, döms till ungdomstjänst respektive fängelse och skyddstillsyn efter att de har tagit stryptag på en annan man tills han blev medvetslös. De har även slagit och sparkat mannen medan han låg på marken och filmat det hela.

Det var i mars i år som mannen åkte upp till Lycksele för att få igen en skuld.  De tre männen, som sedan tidigare dömts för bland annat misshandel och ringa narkotikabrott, stämde möte med den fjärde mannen och misshandlade honom sedan medvetslös med slag och strypgrepp. Misshandeln filmades och en av männen fotograferade den misshandlade mannen innan de lämnade honom utslagen i snön.

”Visat särskild hänsynslöshet och råhet”

De tre männen har diskuterat på Snapchat hur de ska agera för att inte straffas för den grova misshandeln. En av männen skriver att mobilen ska förstöras för att ”då finns inga bevis eller vittnen” Lycksele tingsrätt skriver i sin dom att misshandeln ska bedömas som grov efter som männen visat särskild hänsynslöshet och råhet eftersom misshandeln var planerad.

17-åringen döms till ungdomsvård och ungdomstjänst. Den 19-årige mannen döms till tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Även den 20-årige mannen döms till tre månaders fängelse. De ska också betala skadestånd till den misshandlade mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer