Arkivbild. Tage Alalehto, sociolog och kriminolog vid Umeå universitet. Foto: SVT

Kriminologen menar att vittnets tystnad blev avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-åring som misstänks för mord och tre mordförsök på Ersboda i början av året försätts på fri fot i väntan på domen. Inte förvånande menar Tage Alelehto, kriminolog och sociolog på Umeå universitet.

Under onsdagen avslutades förhandlingarna i Umeå tingsrätt Ersbodamålet. Om två veckor kommer domen mot den 30-årige man som åtalats för dödsskjutningen i våras, men redan nu släpps han på fri fot i väntan på domen.

Alalehto är inte förvånad över tingsrättens beslut.

– Det var ganska givet med tanke på att huvudvittnet drog tillbaka utpekandet, säger Alalehto till SVT.

– Då faller det här i och med att det inte finns tillräcklig teknisk bevisning.

Tyder på tystnadskultur

Han menar vidare att det finns en tystnadskultur vid den här typen av brott, vilket förklarar varför vittnet drog tillbaka sina uppgifter.

– Vad man kan säga är att han hade ett visst intresse att peka ut mannen vid förhöret men ett annat intresse vid förhandlingen. Endera att han blivit hotad eller att han helt enkelt inte ser sig ha något att vinna på att spela åklagarens spel, säger Alalehto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet